[O1] odnośnie xenonu w o1 raz jeszcze

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krokodyljanusz
    Classic
    • 2010
    • 18

MisiekWAW, te twoje byłe też fajnie wyglądają. Tylko w moich akurat zrobili odwrotnie - szaro-srebrne tło, cyferki białe ... coś mi tu się wydaje, że to jedną ręką robione ...
  • tkisiel
    Classic
    • 2008
    • 21

Siemanko, szukałem ale nic takiego nie znalazłem. Próbował ktoś wsadzić zamiast oryginalnych soczewek przeciwmgielnych soczewki od innego samochodu takie pod xenon? Chodzi o to, żeby zrobić xenon na soczewce w miejscu przeciwmgielnych. Dyskusja mile widziana :]

Komentarz

• BaPit
      Rider
      S_OCP Member
      • 2004
      • 630

Re: odnośnie xenonu w o1 raz jeszcze

Zamieszczone przez tkisiel
      Siemanko, szukałem ale nic takiego nie znalazłem. Próbował ktoś wsadzić zamiast oryginalnych soczewek przeciwmgielnych soczewki od innego samochodu takie pod xenon? Chodzi o to, żeby zrobić xenon na soczewce w miejscu przeciwmgielnych. Dyskusja mile widziana :]
      Tak. Ja to przerabiałem. W ori miejsce po soczewkach wsadziłem soczewki z xenonu z Vectry B. Fajnie to wyglądało, ale świeciło dużo gorzej, niż ori xenony w Octavii I. Generalnie jest to rzeźba. Trzeba przyciąć same soczewki, gdyż są zbyt duże (a to jedne z najmniejszych). Jak dobrze przytniesz soczewy (tylko boki - nie wpływa to na kształt części odpowiedzialnych za emisję światła), to obejdzie się bez cięcia samej obudowy reflektora. Pozostanie tylko spasowanie jakiejś fajnej, szczelnej nasadki od tyłu - niestety soczewka jest również sporo dłuższa i o zastosowaniu ori nasadki można zapomnieć.

Generalnie rzeźba w kupie i moim zdaniem nie warto. Ale da się zrobić :szeroki_usmiech

Podrawiam,
      Bartek
      była mocna Octa, a jest konik
      Greckie Delikatesy

Komentarz

• tkisiel
        Classic
        • 2008
        • 21

a mówisz, że gorzej od oryginału świeci. Ciekawe czym to jest spowodowane- pewnie jakieś gorsze soczewki w vectrze siedzą. Bo w sumie jaka to różnica jak oryginalnie soczewka jest mniej więcej po środku a ta od przeciwmgielnych byłaby kilka cm dalej. Jak przerabiałeś temat to może widziałeś soczewki od golfa IV, albo Mondeo? W lampie wydają się być maleńkie
        Ewentualnie może dałoby się rozebrać fabryczną soczewkę od przeciwmgielnych i przerobić w niej przesłonę (troszeczkę przyciąć ją w taki kształt aby strumień światła był jak oryginalnie w soczewce xenon??

Komentarz

• bubuDE
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2007
          • 763
          • Octavia III (5E3)
          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Badz ostrozny przy modelowaniu oryginalnych lamp, inzynierowie znalezli kompromis miedzy dobrym oswietleniem drogi a oslepianiem innych.
          PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• misiekwaw
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 7715
            • Ford

Ewentualnie może dałoby się rozebrać fabryczną soczewkę od przeciwmgielnych i przerobić w niej przesłonę (troszeczkę przyciąć ją w taki kształt aby strumień światła był jak oryginalnie w soczewce xenon??
            nie chciałbym być nieuprzejmy, ale mam ochotę Ci zaproponować żebyś sobie pewną część ciała przyciął a nie soczewkę :roll:

jeszcze byłbym w ostateczności w stanie zrozumieć, że ktoś rzeźbi w kupie w aucie w którym nie występowały fabrycznie xenony, co nie znaczy że bym to pochwalał...
            ale odwalanie takiego druciarstwa w aucie w którym wystarczy wymienić kompletna lampę na taką sama tylko xenon jest dla mnie...
            Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
            http://www.disi-tune.pl
            Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
            Był WRX
            Była Octa

Komentarz

• tkisiel
              Classic
              • 2008
              • 21

nie chciałbyś, ale jesteś nieuprzejmy. A przyciąć pewną część ciała to sobie możesz. Nie wiem, może dla ciebie porównanie kosztów 300zł=1600zł, bo dla mnie nie. a przerobienie przesłony, co to za problem? Pytam czy ktoś już to robił i czy te soczewki się nadają. Czym będzie różniła się soczewka z dobrze dobraną przysłoną od oryginalnej soczewki umieszczonej 10cm obok? Chętnie na to pytanie chciałbym dostać odpowiedź a nie czy to jakieś druciarstwo.

Komentarz

• misiekwaw
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 7715
                • Ford

znaczy obcinajac soczewke dobrze dobierzesz przyslone :?: :haha:

a odpowiadając na pytanie różnica pomiędzy tymi soczewkami będzie taka, że jedną ktoś zaprojektował żeby pełniła swoją role a drguą przyciał na oko i wkleił jakiś pacan - jedna będzie świeciła dobrze nikomu nie przeszkadzając a nad drugą będzie się trzepał oszczedny cieszac sie jaki to jest spryciarz ale uprzykrzajac życie innym

To jest druciarstwo czy Ci sie to podoba czy nie.

Można to jeszcze nazwać rzeźbą w gównie
                Był WRX
                Była Octa

Komentarz

• tkisiel
                  Classic
                  • 2008
                  • 21

ty jesteś normalny? Wiesz w ogóle co to przysłona w soczewce? Co ty piszesz o przycinaniu soczewki? Albo nie masz pojęcia w tym temacie i robisz na siłę z siebie speca i fachurę, albo robisz z siebie za przeproszeniem idiotę...

Komentarz

• misiekwaw
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 7715
                    • Ford

ty jesteś normalny?
                    najwazniejsze ze ty jestes k

Wiesz w ogóle co to przysłona w soczewce? Co ty piszesz o przycinaniu soczewki? Albo nie masz pojęcia w tym temacie i robisz na siłę z siebie speca i fachurę, albo robisz z siebie za przeproszeniem idiotę...
                    zamiast zgrywać cwaniaka i mnie obrażać mogłeś mi kulturalnie wytłumaczyć na czym polega przeróbka o którą pytałeś i przekonać że to nie jest rzeźba w kupie
                    Był WRX
                    Była Octa

Komentarz

• misiekwaw
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 7715
                      • Ford

ty jesteś normalny? Wiesz w ogóle co to przysłona w soczewce? Co ty piszesz o przycinaniu soczewki? Albo nie masz pojęcia w tym temacie i robisz na siłę z siebie speca i fachurę, albo robisz z siebie za przeproszeniem idiotę...
                      rzeczywiście, masz rację :bow

nie chcesz przycinać soczewki tylko przesłonę :lol: i chcesz to zrobić tak, żeby dawała taki kształ światła jak daje oryginalnie xenon :lol:

znaczy inzynierowie kształtują odbłyśniki w reflektorach, przesłony w soczewkach na podstawie badań a ty wytniesz odrecznie na oko i będzie dobrze k

tylko jedna osoba robi tu z siebie idiote

miałem ci nie dawać ostrzeżenia, ale "wyleczę swoje kompleksy" i dam, za to że nie trzymasz poziomu
                      Był WRX
                      Była Octa

Komentarz

Pracuję...